Säästöjä säästöjä säästöjä ja pikku remontti.....



Vieläkin säästöasiat mietityttää. Eilen kirjoittelin jo hiukan minun säästövirityksistä ;) Kun mainitsin siitä että minessa paikassa toitotetaan sitä, että kolmen kuukauden palkkaa vastaava määrä pitäs olla jemmarahana, ni sitten vois olla huoli pois.
Tosiaan aikaisemmin kun säästössä oli se joko pakastimen, pesukoneen tai jääkaapin tai kohtuullisen pienen autoremontin verran rahaa ja oli onnellinen kun onnistuin tikistelemään sen verran kasaan. Eli siis noin 700€. Nykyisin sellainen summahan ei riitä alkuunkaan mihinkään. Asun nykyisin omakotitalossa, joten vastuun kallis taakka painaa huomattavasti enemmän kuin vuokralais aikoina. On se asuntovelka, jota pitää lyhentää ja sitten ne laitteen ja remontit on jo niin paljon kalliinpia kuin yksittäinen kodinkone.
Loistava esimerkki budjetin laadinnan tärkeydestä ja siitä kuinka asiat voivat silti mennä pieleen:

Päätimme teettää pesuhuone remontin ja samalla meille tehtiin jätevesiliittymä (kakkavesi oli aikaisemmin mennyt säiliöön) Ennen remontin alkamista laadimme budjetin. Hiano homma. Budjetissa oli 5000€ ilmaa ihan vain sen takia että jos tulee ylläreitä, niin raha ei lopu kesken. Sitten alkoi hommat. Paikallisen vesilaitoksen töihin saaminen olikin yllättävän vaikeaa ja se byrokratian määrä on aivan järkyttävä. Eikä suurimmalla osalla pakollisia lippulappusia ja muita systeemejä ole edes merkitystä. Ne on vaan tehtävä kun näin on määrätty..... Monien kuukausien veivaamisten jälkeen liittymä oli vihdoin valmis. Harmi, että seuraavalla viikolla oli joulu...... ja meidän omaksi urakoitsijaksi valittu yritys pääsisi aloittamaan vasta vuoden vaihteen jälkeen, koska ei ole mitään tolkkua repiä pihaa auki jouluksi. Siirsimme vaihe kakkosta sitten parilla viikolla eteenpäin. Noh, vuoden vaihde tuli ja sitten alkoikin tapahtua. Urakoitsijat jotka itse olimme valinneet olivat erittäin nopeita ja tehokkaita.... Toisin kuin kaupungin taholla... Teimme laskelmia ja teetimme ylimääräisiä juttuja budjetin puitteissa koska onhan edullisempaa teettää kaikki mahdollinen kaivuu homma, kun kalusto on jo pihalla. Ei tarvitse sitten maksaa erikseen kaluston siirrosta. Kaikki piti olla hyvin.... Olimme erittäin tyytyväisiä kun hommat oli ohi. Maksoimme laskut. Kaupungin suunnalta ja vesilaitokselta ei vain laskuja kuulu.... Soittelin perään ja sain laskuttajan kanssa sovittua että hän ehtii ensi viikolla tehdä laskun.... tuli se seuraava viikko, ei laskua..... tuli puhelu.... Joo, tota meillä on nämä laskutusperusteet muuttunu viime syksynä että tää ei nyt onnistukkaan tällä hinnalla enää. WHAAAAT??????
Laskuttaja sano että soita asiakkuuspäällikölle, että hän on erittäin ymmärtäväinen ja varmasti keksii jonkun konstin miten asia hoidetaan. Kävi nimittäin niin että se lasku, jonka piti olla 2000€, onkin nyt 4000€.
Soitin tälle ymmärtäväiselle päällikölle...... Ei armoa..... Kukaan ei vain ollut meille muistanut kertoa sitä hintaa. Oli vaan katsottu listahinta netistä, niinkuin olivat käskeneet. Sain kuulla että edellisenä maaliskuuna oli vesilaskun mukana lähetetty tiedote laskutusperustemuutoksesta. Tämä kerrottiin silloin kun yritin vedota siihen että urakka oli sovittu jo kesällä kun vanhat hinnat olivat vielä voimassa. "Ei auta", sanoivat,"joka kotiin on lähetetty paperi silloin maaliskuussa laskun yhteydessä". Harmi ettei minulla silloin ollut vielä tietoa että edes teetämme mitään remonttia, kun akuutti tilanne tuli eteen vasta toukokuussa. Tietenkin olen lapun saanut, vilkaissut veden hinnan ja heittänyt paperin keräykseen .... Ei auta kuin niellä katkera sappi ja kaivaa ylimääräinen 2000€ jostain.

Eli siis vaikka olen budjettienlaadinnan ja kilpailuttamisen ammattilainen, näinkin voi käydä. Ehkä minä ensi vuonna osaan jo nauraa tilanteelle, mutta ihan vielä ei pysty, kun sauna odottaa panelointia ja kiuasta..... ne tehdään vasta sitten kun siihen on varaa..... ehkä juhannukseksi uuteen saunaan :D

 Kuvahaun tulos haulle raha ja sauna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keittokeskiviikko

Säästöt ja ruokakaappien tyhjennys viikko

laiska ja heikko minä..